Lär dig mer!
Det finns många olika sätt att lära sig mer. Dels kan du förstås plocka lite smått och gott från den stora kunskapsbank som finns här på hemsidan. Vi har försökt göra en så komplett sammanställning som möjligt av olika böcker, metoder och bra verksamheter under länkar & tips.
Men det kan ju också vara bra med kurser, föreläsningar eller handledning för att lära sig mer. Här försöker vi komma med några tips.
Beställ en utbildning av oss!
Kulturparken har sedan 2012 utvecklat upplevelsebaserade metoder för att arbeta med sex och samlevnad för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Vi kan erbjuda utbildningar för personer som på ett eller annat sätt möter personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Det kan röra sig om:
- Föreläsningar och workshops för chefer och medarbetare inom en kommun eller ett privat vårdföretag, eller inom habilitering och primärvård.
- Större föreläsningar på konferenser och liknande.
- Metodutbildningar för exempelvis dramapedagoger, informatörer, skolsköterskor och specialpedagoger.
- Handledning för personal
På våra utbildningar arbetar vi med:
- Grundläggande kunskaper inom sexualitet och relationer
- Analys av brukarnas verklighet, med övningar för att se deras perspektiv.
- Etiskt förhållningssätt
- Kritisk och konstruktiv reflektion kring det egna och gemensamma arbetssättet
- Konkreta metoder och material som går att använda ute i verksamheterna
Kontakta oss för att veta mer eller begära en offert
magnus(a)kulturparken.net
0762-62 56 98
RFSU
Många lokalföreningar av RFSU arrangerar informatörsutbildningar, och det är en värdefull grund om du ska informera om sex och relationer. Bli medlem i RFSU och kolla upp med din lokalförening om när de har nästa kurs!
Trippelt utsatt - TRIS
Personer från kulturer och grupper med starka normer kring begreppet heder är en grupp som är särskilt utsatt, eftersom både sexualitet (främst kvinnors) och funktionsnedsättningar (speciellt intellektuella) är tabu för många. De mest utsatta i denna grupp har inte kontakt med stödboenden, dagliga verksamheter och habilitering. Många blir bortgifta när de slutat skolan.
TRIS (Tjejers Rätt I Samhället) arbetar aktivt undersökande och metodutvecklande med denna målgrupp. De har en enorm kompetens, och kan erbjuda utbildningar kring dessa frågor. De har också användbart material, som går att hitta på deras hemsida
LAFA
LAFA, på Stockholms läns landsting, har ofta bra kurser. Kolla in dem.
Sexologutbildning
Malmö högskola har många bra kurser inom sexologi, både som fristående kurser och som masterprogram. Ett tips är kursen Sexualitet och funktionshinder.
Andra bra tips på föreläsare och utbildare
Det finns ett gäng riktigt kunniga personer som vi gärna tipsar om för att boka in till utbildningar eller föreläsningar. Här tipsar vi om några favoriter:
Jens Rydström
Professor i genusvetenskap vid Lunds universitet, och mycket kunnig om hur samhället hanterar sexualiteten hos personer med funktionsnedsättningar. Har skrivit boken Loneliness and its opposite tillsammans med Don Kulick.
TRIS
http://tris.se
Väldigt god koll på våldsutsatthet, och unik kompetens kring hedersrelaterat våld, bland annat när det gäller personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
Zafire Vrba
https://zafirevrba.com/
Sexualupplysare och artist. Programledare för det användbara UR-programmet Sexbyrån, och har även tagit fram appen Privatliv, som vi ofta tipsar om.
Don Kulick
Associate professor i antropologi, Uppsala Universitet, don.kulick(a)antro.uu.se
Don är mycket kunnig om hur samhället hanterar sexualiteten hos personer med funktionsnedsättningar. Har skrivit boken Loneliness and its opposite tillsammans med Jens Rydström.
Lotta Löfgren-Mårtensson
http://lofgren-martenson.com/
professor i sexologi, Malmö högskola. Mycket kunnig, men också mycket efterfrågad.
Jack Lukkerz
aukt. specialist i sexologisk rådgivning,
Forum Skill
(Projekten Något har hänt, Så funkar sex, Fördom & Stolthet)
forumskill.se
Forum skill har riktigt användbara metoder för arbete med sexualitet, normer och våld.
Suzann Larsdotter
Aukt. sexolog & socionom, RFSU
RFSU Malmö
(Sex för alla)
RFSU Malmö har tillsammans med Grunden Malmö tagit fram metoder kring hur man kan använda
RFSL & RFSL Stockholm
(Funkisprojektet & Jag är berättaren)
http://www.funkisprojektet.se/
RFSL Riks & Stockholm är riktigt vassa på hur man kan jobba normkritiskt inom LSS
Olof Risberg
Pojkmottagningen
Karin Torgny
Attention Riks - Projekt Nätkoll samt erfarenheterna från Dubbelt Utsatt.
Stefan Balogh
BOSSE kunskapscenter Råd & Stöd
Stefan är arbetsterapeut och sexolog, med mycket stor erfarenhet av att jobba med stöd till personer med fysiska funktionsnedsättningar.
Kamilla Peuravaara
Uppsala Universitet
Kamilla forskar vid Uppsala Universitet kring sexualitet och normbrytande funktionsvariationer.
Amphi Production
www.amphi.se
Amphi har tagit fram många normkritiska filmer med metodhandledningar. Ett exempel som vi använder ofta är materialet Det finns stunder...
Lena Lagren
RoS - Örebro kommun
Lena har jobbat med att ta fram metoder för att jobba med sexualitet och relationer inom Örebro kommun. Hon kommer gärna ut och föreläser kring deras metodstöd.