Jag har lust

JAG HAR LUST är en metodbank för dig som vill jobba med relationer, sexualitet och rättigheter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

JAG HAR LUST är ett resultat av arvsfondsprojektet “Rätten att leva mitt liv”, som har jobbat med workshops, teaterföreställningar, kurser, konferenser, handledning och fortbildning under 2015-2017.

På hemsidan hittar ni många av de metoder vi har jobbat med under åren. Många av metoderna har givetvis använts av andra i olika sammanhang, men vi har satt ihop en form som vi tycker har fungerat väldigt väl i vårt arbete. Vi har testat, utvärderat, bollat med psykologer och en massa kloka människor som själva vet hur det är att leva med intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Och så har vi kommit fram till en massa övningar och metoder som kan funka i olika grupper.

Många andra har gjort viktiga saker och tagit fram användbara metoder på området. Vi försöker tipsa om de metoder vi har tyckt är användbara. För våra dramapedagogiska metoder passar förstås inte alla. Vi har provat oss igenom det mesta som vi har hittat, men självklart missar vi också en del. Hemsidan har skapats av Magnus Lindén, formgivits av Irene Thisner och programmerats av Joel Samuelsson, men den är baserad på metoderna som vi gemensamt har tagit fram inom projektet Rätten att leva mitt liv.

 

Rätten att leva mitt liv

Rätten att leva mitt liv är ett Arvsfondsprojekt, som har genomförts av föreningen Kulturparken från december 2014 till november 2017. 

Vi har genomfört projektet i samarbete med FUB Uppsala, Uppsala kommun och Region Uppsala, med stöd av Arvsfonden. Vi har arbetat fram metoder för hur personer med intellektuella funktionsnedsättningar ska erövra nya kunskaper och verktyg om sexualitet, relationer och rättigheter. Vi har träffat, haft workshops och spelat våra föreställningar för många hundra personer med LSS-beslut, och en massa personal och beslutsfattare. Dessutom har vi jobbat en hel del med hur gruppen ska kunna göra sina röster hörda, och tillsammans bilda opinion och påverka makthavare.

Vi som har varit anställda i projektet är Nanna Castillo, Magnus Lindén, Sara Hallström, Kajsa Willemark, Destiny Bergvall och Lotte Sederholm. Dessutom har vi haft ett antal medarbetare med eget LSS-beslut, som har jobbat som skådespelare, funktionärer, befruktare, och jobbat med att planera olika aktiviteter. 

Projektets hemsida är Rätten.se

 

Om Kulturparken

Kulturparken, eller Kulturföreningen Parken som vi egentligen heter, är en ideell förening som är baserad i Uppsala.

Förutom att jobba med metoder kring sexualitet, rättigheter och funktionsnedsättningar så har vi också kurser i teater, dans och film för barn, ungdomar och vuxna (Labbet), en professionell teatergrupp (Teater Essence) och lite andra kulturprojekt i Uppsala. 

Kulturparkens hemsida är Kulturparken.net

 

Vad händer framöver?

Kulturparken jobbar vidare med att skapa projektet Dejting som funkar. Där vill vi skapa tillgängliga och trygga mötesplatser för personer med LSS-beslut. 

Dessutom kan vi erbjuda utbildningar, handledning, föreläsningar och förändringsprocesser på uppdragsbasis. Du kan läsa mer om detta på sidan Lär dig mer.

 

Har du synpunkter eller vill veta mer?

Hör av dig till magnus (a) kulturparken.net om du har frågor om hemsidan.

 

Rätten att leva mitt liv genomfördes av

Med stöd av

 

Och i samarbete med