TERMOMETERN
En värderingsövning där deltagarna får visa vad de tycker genom att flytta sig i rummet.
5-20 minuter
3-20 deltagare
Kunskap om temat
Du gör en linje i rummet, antingen med tejp eller bara genom att visa på en vägg. När du säger ett påstående ska deltagarna placera ut sig längs linjen. Om man ställer sig längst ut på ena sidan betyder det att personen håller med helt och hållet, och om man ställer sig längst ut på andra sidan så håller hen inte med alls. Man kan också ställa sig någonstans mittemellan, ifall man håller med litegrann. När deltagarna har placerat ut sig kan du som ledare fråga de olika personerna hur de tänker, och varför de står där de står. Det kan också vara bra med följdfrågor, om man vill låta övningen leda till mer samtal och reflektion.
ANDRA BRA TIPS OM NORMER & IDENTITET
Fördom & Stolthet
HBTQ-handboken
Jobba vidare! – Tips för normkritiskt arbete i LSS-verksamheter
OM NORMER OCH IDENTITET
Under våra workshops har vi inte haft ett särskilt pass eller så många särskilda övningar specifikt om normer. Vi har istället försökt väva in det i alla pass, och ha med normkritiken i bakhuvudet i allt vi gör. Sen finns det förstås bra metoder som jobbar specifikt med de här frågorna, som till exempel Forum Skill och RFSL har tagit fram.
För att alla ska känna sig sedda och välkomna är det viktigt att ni blir medvetna om vad normer är, vilka normer som finns, och vad som händer om man alltid utgår från normen och sedan pratar om det som “avviker” från normen. Läs mer om normkritik på sidan om Förkunskaper.
BILDER - NORMER OCH IDENTITET
Prata om normer och identitet med hjälp av bilder
10-20 minuter
3-10 deltagare
normkritik
Lägg fram bilder på golvet eller bordet, med olika könsuttryck, etnicitet, funktionalitet och olika typer av relationer. Fråga om vad deltagarna ser på bilderna, och använd det som utgångspunkt för ett samtal om att få vara den man vill vara.
Bilder kan du hämta från:
Materialet Fördom och stolthet
Materialet Så funkar sex
Sex för allas metodmaterial: http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/SFA_handbok.pdf
TEATER MED DISKUSSION
Spela upp en teaterföreställning eller en scen, och diskutera efteråt.
30-90 minuter
5-100
Konstnärligt team