SKÖNA OCH OSKÖNA KÄNSLOR
Det här är en stark övning där deltagarna enskilt får känna efter, för att få kontakt med sina känslor.
10-20 minuter
2-20 deltagare
Koll på gränsen till terapi!
Säg åt alla att sitta ner, andas lugnt, blunda och känna efter. Sätt på någon lugn, neutral musik om du vill. Känner du dig spänd någonstans? Eller avslappnad? Känner du dig varm eller kall? Hur känns stolen som du sitter på?
Övningen kan vara väldigt stark och effektfull, så var lite försiktig med att hitta på egna, alltför starka exempel.
OKEJ ELLER NEJ
Gör en lista tillsammans på vilket sex som är OKEJ eller NEJ. En övning vi använder i alla grupper.
15-25 minuter
3-20
Sexualitet & normkritik
Dela whiteboardtavlan i två halvor. På den ena halvan skriver du rubriken OKEJ (och ritar en tumme upp) och på andra halvan skriver du NEJ (och ritar en tumme ner). Fråga deltagarna om vilken typ av sex är okej, utifrån ett antal förslag. Du och deltagarna kan givetvis också komma med egna förslag eller frågor. Grundregeln är givetvis att det mesta är okej, så länge alla inblandade uttryckligen vill.
En del påståenden är inte självklart OKEJ eller NEJ. Ibland beror det på omständigheterna vad som är okej eller inte. Som exempel är det i princip OKEJ att visa sig naken i webbkameran, men det kan vara väldigt riskfyllt, beroende på vem som sitter på andra sidan.
KOM. KOM. KOM. STOPP!
En enkel och bra övning i att både visa vad man vill och i att säga stopp. Övningen kan funka i både små och stora grupper.
5-15 minuter
4-30 deltagare
Dramapedagog
Gruppen står i två rader med ansiktena vända mot varandra. Det ska vara ganska långt mellan raderna. Varje person jobbar ihop med en specifik person i den andra raden. På en given signal ska deltagarna i den ena raden vinka till sig sina partners på den andra sidan, antingen bara genom att vinka till sig dem eller genom att också säga Kom, kom, kom, kom… När man inte vill att partnern ska komma närmare säger deltagaren Stopp, eller visar stopp med kroppen. Det kan vara värt att prova båda varianterna.
VAR GÅR MIN GRÄNS?
Testa olika sätt att säga stopp, och känn efter var din egen gräns går
5-10 minuter
5-15 deltagare
Dramapedagog
Gå fram mot någon som ska säga stopp när det inte längre känns helt bra
Hur kan man säga stopp – testa olika sätt
FLIRTSKOLAN (& GRÄNSSKOLAN)
Testa i praktiken hur man flirtar.
15-30 minuter
4-15 deltagare
Dramapedagog
En beskrivning av övningen kommer snart.
TRYGGARE SEX - PÅ GOLVET
En övning där man fysiskt får förflytta sig för att avgöra vad som är säkert/tryggt eller osäkert sex.
15-25 minuter
3-12
Sexualitet, STI, normkritik
Tejpa upp ett “tryggt” område som är avgränsat mot ett “otryggt” område på golvet. Kanske kan du gestalta otryggheten med ett farligt djur och tryggheten med ett mysigt gosedjur. Ta upp olika sätt att ha sex på, och be deltagarna förflytta sig för att visa pom det är tryggt eller otryggt, säkert eller osäkert. Vi fokuserar både på aspekterna kring könssjukdomar, oönskad graviditet, men även andra risker, som att någon kan använda nakenbilderna du skickat till något som du inte vill. Den här övningen är inspirerad av RFSU:s spel “Säkra sexlandet”, som vi tycker är väldigt användbart.
TERMOMETERN
En värderingsövning där deltagarna får visa vad de tycker genom att flytta sig i rummet.
5-20 minuter
3-20 deltagare
Kunskap om temat
Du gör en linje i rummet, antingen med tejp eller bara genom att visa på en vägg. När du säger ett påstående ska deltagarna placera ut sig längs linjen. Om man ställer sig längst ut på ena sidan betyder det att personen håller med helt och hållet, och om man ställer sig längst ut på andra sidan så håller hen inte med alls. Man kan också ställa sig någonstans mittemellan, ifall man håller med litegrann. När deltagarna har placerat ut sig kan du som ledare fråga de olika personerna hur de tänker, och varför de står där de står. Det kan också vara bra med följdfrågor, om man vill låta övningen leda till mer samtal och reflektion.
DRAMATISERING AV SITUATIONER
Dramatisera olika dilemmasituationer eller annat som ni vill utforska konkret
20-50 minuter
3-10 deltagare
Dramapedagog
Att dramatisera situationer ligger i hantverket hos en dramapedagog. Därför bör det vara en dramapedagog som jobbar med det.
FORUMSPEL
Använd teater eller rollspel för att deltagarna ska få uppleva hur det kan vara att ta makten över sitt liv och resa sig ur en utsatt situation.
60 minuter - flera dagar
5-50 deltagare
Dramapedagog med god erfarenhet av forumteater.
Forumteater är ingen enkel metod, och vi rekommenderar inte att man ger sig på det utan att ha någon form av utbildning i det. I korthet handlar forumteater om att skådespelarna gestaltar en situation där någon eller några utsätts för förtryck. Scenen slutar där förtrycket är som tydligast, och då får åskådarna gripa in och hjälpa skådespelarna att resa sig mot förtrycket – de blir “åskådespelare” (spect-ator/spect-actor). Då får både åskådespelarna och gruppen som helhet en konkret erfarenhet att ta sig ur en förtryckssituation, en erfarenhet som de sedan kan bära med sig i sitt verkliga liv. Vi brukar använda vår egen variant av forumspel för att medvetandegöra deltagarna om problem i deras vardag och prova på olika handlingsalternativ.
TEATER MED DISKUSSION
Spela upp en teaterföreställning eller en scen, och diskutera efteråt.
30-90 minuter
5-100
Konstnärligt team
STUDIEBESÖK
Gör ett studiebesök på en mottagning för våldsutsatta
90 minuter
2-10 deltagare
I de flesta kommuner finns det stödverksamheter som man kan vända sig om man har blivit utsatt för våld. Det kan vara en kvinnojour, brottsofferjour, eller en annan plats. Det är viktigt att du känner till och har kontakt med de verksamheter som finns på din ort. Det är också viktigt att kursdeltagarna vet att det är lätt att söka hjälp för den som behöver det.
Några gånger har vi med våra grupper besökt en mottagning för personer som blivit utsatta för våld i nära relationer. Det har varit uppskattat, och vi steget att söka hjälp blir mycket mindre för den som redan fått ett ansikte på personerna den ska möta. Det blir inte så farligt då.
Ett annat sätt kan vara att bjuda in en person från en sådan mottagning till kursen.
FILMEN AFSOON
En välgjord och stark film om ett övergrepp i en taxi.
10 + 20 minuter
3-8 deltagare
Samtalskompetens, våld i nära relationer
Afsoon är en välgjord kortfilm från projektet Dubbelt utsatt (Bräcke Diakoni & Amphi Production). Den handlar om Afsoon, som blir utsatt för ett sexuellt övergrepp av en taxichaufför.
Filmen är mycket stark och kan väcka upp trauman för den som blivit utsatt för sexuella övergrepp. Många känner igen sig i Afsoons situation. Därför bör ni ha beredskap för det och bara visa filmen i en trygg grupp. Det är nödvändigt med ett eftersnack efter filmen, och möjlighet att gå undan och prata enskilt med någon av ledarna. Om man köper det tillhörande materialet så får man med sig förslag på hur man kan arbeta med filmen.
FILMEN OM SEX
En mångsidig spelfilm med riktigt hög kvalitet, som vi visar i alla grupper.
30+20 minuter
2-100 deltagare
Sexualitet & normer
Om sex är en riktigt bra spelfilm, som vi visar i alla grupper. Vi brukar ha samtal efteråt, ofta med stöd av bilderna som hör till materialet. Eftersom filmen berör många teman så kan samtalet variera, beroende på gruppens behov. Filmen, samtalskorten, boken Så funkar sex och hemsidan såfunkarsex.se är delar av metodmaterialet Så funkar sex, som Forum Skill har tagit fram.
FILMEN SEXBYRÅN - IHOP
Ett välgjort och tydligt TV-program om att bli och vara ihop.
20 + 20 minuter
2-50
Sexualitet & normer
Väldigt användbara filmer som är riktade till särskolan. Finns med temana Pubertet, Sex, Säkrare sex, Kär, Ihop, Internet. Det finns också ett tillhörande metodmaterial. Vi brukar använda filmerna som utgångspunkt för samtal.
FILMEN SEXBYRÅN - INTERNET
Ett välgjort och tydligt TV-program om risker och fördelar med Internet
20 + 20 minuter
2-100
-
Väldigt användbara filmer som är riktade till särskolan. Finns med temana Pubertet, Sex, Säkrare sex, Kär, Ihop, Internet. Det finns också ett tillhörande metodmaterial. Vi brukar använda filmerna som utgångspunkt för samtal.
FILMEN SEXBYRÅN - SÄKRARE SEX
Ett välgjort och tydligt TV-program om säkrare sex.
20 + 20 minuter
Väldigt användbara filmer som är riktade till särskolan. Finns med temana Pubertet, Sex, Säkrare sex, Kär, Ihop, Internet. Det finns också ett tillhörande metodmaterial. Vi brukar använda filmerna som utgångspunkt för samtal.